Konferencja naukowa „ŻYWNOŚĆ – ŻYWIENIE – ZDROWIE”

Dnia 23.05.2017 roku uczniowie naszej szkoły – klasy 2ja, 3jb, 1h – uczestniczyli w konferencji naukowej „ŻYWNOŚĆ – ŻYWIENIE – ZDROWIE. Edukacyjne konteksty dietetyki”, zorganizowanej przez Wyższą Szkołę Humanistyczną w Lesznie. Konferencja była poświęcona wybranym problemom związanym ze specyfiką odżywiania człowieka i wyzwaniom stawianym współczesnej dietetyce. W trakcie konferencji zostały omówione zagadnienia związane z najczęstszymi błędami żywieniowymi, zaburzeniami stanu odżywiania, jak również nowe zalecenia żywieniowe dla dzieci i młodzieży. Interesujące dla słuchaczy były wystąpienia wykładowców prezentujących problemy odnoszące się do żywności genetycznie modyfikowane,j a także ukazujące niejednoznaczne oceny suplementów diety w żywieniu dzieci i młodzieży.
Młodzież wysłuchała pięciu wykładów o następującej tematyce:
– dr hab. Grażyna Duda, prof. WSH (WSH w Lesznie – „Zalecenia żywieniowe dla dzieci i młodzieży. Teoria i praktyka”
– dr Szymon Powałowski (WSH w Lesznie) – „Kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych”
– dr Agnieszka Pilecka (WSH w Lesznie) – „Żywność modyfikowana genetycznie”
– dr Dominik Wawrzyńczak (WSH w Lesznie) – „Suplementy diety”
– mgr Karol Mulczyński (WSH w Lesznie) – „Ocena składu ciała za pomocą analizatora składu ciała”; demonstracja metody na przykładzie wybranego uczestnika konferencji, którym był uczeń kl. 2ja Kacper Szkopek.

Ewa Sobczyńska

Inne posty

Skip to content