01 Sty Projekt „Dzień dobry! Na zdrowie!” zakończony

Od listopada do końca grudnia uczniowie z klasy II ja realizowali projekt w ramach Konkursu Mikrodotacji Młodzieżowych Inicjatyw Obywatelskich organizowanych przez centrum PISOP w Lesznie. Projekt zrodził się z inicjatywy uczniów, którzy dostrzegli problem, z którym postanowili się zmierzyć. Celem projektu było propagowanie zdrowych nawyków żywieniowych oraz zwiększenie świadomości uczniów naszej szkoły o roli zdrowych śniadań.
„Eksperci od śniadań” w ciągu kilku tygodni uczestniczyli w warsztatach ze specjalistami, aby później podzielić się wiedzą we wszystkich klasach pierwszych. Technolog z piekarni Ratajczak&Gawlicki przeprowadził spotkanie na temat zdrowego chleba i roli pieczywa w codziennej diecie. Na kolejnym spotkaniu z dietetykiem uczniowie poznali piramidę żywienia, ułożyli przykładowe posiłki dla uczniów oraz poznali normy w pomiarze tkanki tłuszczowej, mięśniowej i ilości wody w organizmie. Warsztaty z pielęgniarką uświadomiły uczniom konsekwencje niezdrowego odżywiania na stan naszego zdrowia. Podczas spotkania z technologiem żywienia ustalono przykładowe menu na szkolne śniadania oraz wybrano łatwe, zdrowe i urozmaicone dania, które można zabrać ze sobą do szkoły.
Ostatnim etapem projektu było przygotowanie ulotek oraz przeprowadzenie śniadania dla ponad 250 osób. Najpierw zaplanowaliśmy zakupy, następnie wspólnie przygotowaliśmy ponad 1000 dań. Podczas wspólnego śniadania klasa II ja zaproponowała koktajle owocowe, jogurty z granolą, soki warzywne i owocowe, batony z musli, kanapki oraz przekąski warzywne. W śniadaniu uczestniczyli wszyscy uczniowie klas pierwszych oraz nauczyciele. Mamy nadzieję, że śniadanie wszystkim smakowało.
Dziękujemy serdecznie Radzie Rodziców z Zespołu Szkół Ekonomicznych za pomoc w realizacji projektu.
Liderami grupy uczniów z klasy II ja były Paulina Wilecka oraz Roksana Lopatnyuk, opiekunami Paulina Kluczyk i Agmnieszka Płóciniczak

Agnieszka Płóciniczak

Gotowanie z przedszkolakami
Wyniki konkursu "Klasa w obiektywie 2018"